top of page
Search

Vol. 1-Ignorance as a Driving Force for Innovation (He)

Updated: Aug 19, 2018


בורות כמנוע צמיחה לחדשנות


בורות וחדשנות, לא צירוף מילים שציפיתם לפגוש, אבל לדעתי בורות היא מנוע צמיחה לחדשנות, ובכדי להבין איך צריך רק להגדיר בורות בצורה נכונה.


ההגדרה במילון היא:

בורות או בערות- חוסר השכלה וידע בנושא מסוים

או שתנשתמש בהגדרה של ג'ורג' אורוול מ-1984, "בערות היא כוח".

אני טוען שאורוול צדק, למרות שהוא לא התכוון לכך.


אבל בואו נסתכל על זה מנקודת מבט אחרת, לכל אחד מאיתנו יש חבר, ידיד או בן משפחה שבטוח שהוא גאון הדור, הוא יודע הכל על הכל, ויתן את דעתו בכל נושא מהמצב הגאופוליטי במדינה אפריקאית נידחת עד דעתו על פיסיקת קוונטים והחתול המפורסם (אצלי הוא תמיד שחור). דעתו תמיד תהיה נקודתית, אבל הוא גם תמיד יהיה בטוח בצדקתו, וזאת מכיוון שהוא קרא מאמר על המדינה האפריקאית, וראה תוכנית בערוץ דיסקברי על קוונטים. מכל נקודת מבט שנסתכל, האדם הזה שאני מדבר עליו (אתם יודעים מי זה) הוא לא בור, ותאמינו לי גם הוא חושב שהוא חכם. ובואו נהיה כנים, לא מספיק אנשים קוראים כתבות על מדינות אפריקאיות למיניהן או על פיסיקת קוונטים. עכשיו ניקח עוד חבר שאתם מכירים, לא נקרא לו מדען אבל הבן-אדם מתעניין בפיסיקה, הוא קורא הרבה, חוקר את הנושא, וכאשר מבקשים ממנו להסביר קצת ממה שהוא יודע הוא יגרד את הראש, יסתכל ימינה ושמאלה, יחזיר את המבט אליכם ויגיד משהו בסגנון "קצת קשה להסביר את זה, אני בעצמי עוד לא לגמרי הבנתי", או יגיד "זה מסובך, כי יש האומרים א' ואחרים חושבים ב' ". אז מה ניתן להסיק מכך, האם ללא מדען שלנו חסר ידע בנושא? האם אנחנו יכולים לקרוא לו בור? רוב הסיכויים הם שהוא עצמו חושב שאין לו מספיק ידע בנושא, ואני אדגיש את המילה "מספיק".


אתן לכם עוד דוגמא, אני בטוח שחלקכם חוויתם אותה לא פעם כאשר לקחתם על עצמכם ללמוד נושא חדש (אני נופל למלכודת הזאת כל פעם). תזכרו, אתם מתחילים ללמוד משהו חדש, ובהתחלה זה ניראה קל, קטן עלינו, נסתדר. עוברים כמה ימים (תלוי בקצב כמובן), ויש הרגשה פנימית כזאת שהנה, עוד קצת, ממש טיפה ואני מבין כל מה שצריך להבין. ולאחר עוד מספר ימים (קצב, קצב, קצב) אנחנו תופסים את עצמינו במחשבה שאין מצב שאני מבין את כל זה, הלכתי לאיבוד, זה מסובך, גדול עלי, מספיק. זוכרים?


אז מה קרה פה, איך ביחידת זמן קצרה אנחנו עוברים מההרגשה הנעימה הזאת של "הבנתי", להרגשה המאוד לא נעימה של "מה קורה פה לכל הרוחות?"


לכן אציע הגדרה חדשה לבורות, וזה לא חוסר ידע בנושא מסוים, מכיוון שידע אינו אינדיקציה טובה. כי מה זה ידע? ידע זה תשובות לשאלות שלא היה לי ידע לגביהן לפני שלמדתי. אבל כמו שאמר דונלד רמספלד (מזכיר ההגנה תחת הנשיא בוש הבן) ואני אשתמש בפרפרזה אז יסלחו לי כל מעריציו "יש דברים שאנו יודעים שאנו יודעים, יש גם דברים שאנו יודעים שאנו לא יודעים, אבל יש דברים נוספים דברים שאנו לא יודעים שאנו לא יודעים אותם". (ומי שזוכר את זה, זוכר גם שצחקו עליו לא מעט על הביטוי, וחבל).


אז הנה ההגדרה שלי לבורות, בורות זהו הפער בין כמות השאלות שיש לנו בנושא מסוים לכמות התשובות שלנו. או עם רמספלד היה אומר את זה, זהו ההפרש בין הדברים שאנו יודעים שאנו יודעים, לדברים שאנו יודעים שאנו לא יודעים. ומה אם הדברים שאנו לא יודעים שאנו לא יודעים תשאלו? אובחן, הדברים האלו זו רמת הבורות הנוספת שמחכה לנו כאשר נמשיך ללמוד.


זהו, אז זה הפרסום הראשון, מקווה שהצלחתם לעקוב אחר חוט המחשבה, בפוסט הבא אדבר עוד קצת על המסקנות של ההגדרה הזאת לבורות, ואתחיל לקשר אותה לחדשנות. אבל יש לי הרגשה שעכשיו אתם כבר יכולים לנחש איך בורות חשובה לחדשנות.

bottom of page